Arhive

PREDSTAVLJANJE NOVOG DJAKA SA AUTIZMOM RAZREDU

Mnogi od nas se pitaju da li treba ili ne treba predstavljati dete kao drugacije pred drugarima iz razreda. Ja mislim da na nivou uzrasta od 3 godine to mozda i mozete sakriti, ali u skoli, ne mozete. A i ne treba. Vase dete zasluzuje da bude uvazeno onakvo kakvo zaista jeste, sa svim svojim uvrnutim interesovanjima, i izazovima koji su mu teski.

Prilazem ovde fantastican algoritam prezentacije deteta iz knjige Alyson Betien „Autizam iz dana u dan“ , koju inace imate skeniranu na srpskom jeziku ovde u grupi, a toliko je prekorisna da je to neizrecivo.

Znaci procitajte prvo ono skenirano od Alyson.

 

 

A potom evo i dodatnih ideja za ubaciti u to:

1. Reći deci da je DOKTOR rekao da _______ mora česce da izadje da prošeta u toku časa, do wc-a, da se umije, ako to jeste slucaj sa vasim detetom. To bi trebalo da pomogne deci da shvate kao pravedno to sto ce se njemu ponekad dozvoliti te stvari, a drugima nece.

2. Da im objasnimo da _______ čuje zvukove glasnije, ili vidi boje jarkije od njih, i da je to ponekad bolno, pa ako se to desi, on ce im pokazati tako sto će zeleti da se osami da bi se smirio, i da je tad najbolje da ga pustimo da se smiri. (Kod starijih razreda se moze čak pozvati jedno dete kao dobrovoljac da se na njemu uradi demonstracija senzornog „overloada“ recimo zvuka. Sad tu mozete pustiti mašti na volju na koji način, (meni svasta pada na pamet).

3. Za moje dete, ja ću reci da ne oseća prstima dovoljno kao oni, pa da zato lupka u predmete i stiska ih, jer mu to pomaze da oseti bolje. Da jos uvek ne ume da kaze da je ljut, pa da umesto toga jako lupi sakom o sto ili zid, ili na neki drugi nacin nam saopšti da je ljut.

4. Da im opišemo i objasnimo karakteristično neobicno ponasanje: „jos uvek nije naucio sta je njegovo a sta tudje pa će mozda ponekad dirati vaše stvari, gumicu, ali mi treba da mu pomognemo da to nauči tako sto ćemo mu traziti da nam to vrati, pa će vremenom to i naučiti.

4. Iskoristiću ono poredjenje, to sto x-box ne čita cd od play stationa, ne znaci da je pokvaren.

5. Definitivno ću iskoristiti sve sto je Alison rekla.

NAPOMENA: Dete o kome se govori ne bi trebalo da bude prisutno u učionici kad govorite o njemu.

Ljubaznošću Jelena Mudric de Sumbu

 

Literatura ažurirano!

Autizam ZNANSTVENO

Prvi korak ako sumnjate da nešto nije u redu…

Tablica za procjenu osnovnog jezika i vještina učenja

Kada vam dijete dobije dijagnozu autizma …

Ten Things Every Child with Autism Wishes You Knew – Ellen Notbohm

A Parent’s Guide to Autism – Charles Hart

Facing Autism – Lynn Hamilton

1001 Great Ideas for Teaching And Raising Children with Autism or Asperger’s – Veronica Zysk i Ellen Notbohm

Kada pokušavate da se odlučite za intervenciju ili tretman …

Autism Spectrum Disorders: Interventions and Treatments for children and Youth – Richard Simpson

Behavioral Interventions for Young Children with Autism – Catherine Maurice

Kada se želite fokusirati na socijalne vještine …

The Social Skills Picture Book – Dr. Jed Baker (postoji i srednjoškolska verzija također)

Sve što je napisala Michelle Garcia Winner

Navigating the Social World – Jeannette McAfee

The Incredible 5-point Scale – Kari Dunn Buron i Mitzi Curtis

The Hidden Curriculum –…

Pogledaj originalni članak 109 more words

Tiha knjiga-aktivna razvojna knjiga

 

Tihu knjigu možete kupiti ali je možete i napraviti. Namenjena je razvoju senzornih, manuelnih, lokomotornh, opažajnih, kognitivnih sposobnosti. Stimuliše razvoj koncentarcije.  Tačnije, razvija ono čemu je namenjena. Ne postoji univerzalna tiha knjiga. Ona prati rast i razvoj  deteta. To znači da za svaki uzrast postoji tiha knjiga. Pogodna je i za inkluzivno okruženje.

Dete napreduje radeći na njoj sopstvenim tempom. Može biti urađena tematski a može i da svaka duplerica ima svoju temu.

Koristeći tihu knjigu dete može naučiti boje, slova, brojeve, životinje, biljke, kućne aparate, prirodne pojave, godišnja doba, geografske pojmove. To zavisi od koncepcije tihe knjige. Njome se može igrati samo jedno dete a može i dvoje i više njih istovremeno. Potebno je samo da imate dovoljno mašte i sami kreirate tihu knjigu za svoje dete.

U prilogu je par filmića koji će vas uputiti u tajnu stvaranja tihe knjige.

 

 

 

Uputstvo za izradu nastavnog materijala u skladu sa principom univerzalnog dizajna

1385146_548260511911229_914905365_n

Grupa za socijalnu inkluziju je u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i ŠOSO „Milan Petrović“ iz Novog Sada izradila publikaciju – Uputstvo za izradu nastavnog materijala u skladu sa principom univerzalnog dizajna.

Prvi deo Opšte instrukcije za pripremu tekstualnog, vizuelnog i zvučnog nastavnog materijala predstavlja uputstvo za kreiranje elektronskih nastavnih materijala.

Drugi deo Preporuke za prilagođavanje materijala u digitalnom formatu u cilju obezbeđivanja pristupačnostinastao je iz težnje za uvažavanjem raznolikosti potreba deteta/učenika.

uputstvo_za_izradu_nastavnog_materijala_univerzalni_dizajn-1

Izvor

Правим путем – оквир за програм рада са децом раног узраста -приручник

board-1103721__180

Приручник Правим путем – оквир за програм рада са децом раног узраста представља оквир за припрему програма рада са децом од рођења до узраста од шест година. Кроз овај приручник описано је како одрасли могу да подстакну развој и учење деце. Обухваћене су и илустроване важне теме као што су развијање партнерског односа између васпитача и родитеља, подстицање учења и развоја кроз интеракцију, оцењивање и игру.

Извор-МПН

Позитивна дисциплина у подстицајном инклузивном окружењу-приручник

banner-916669_960_720

Стручни приручник Позитивна дисциплина у подстицајном инклузивном окружењу креиран је са идејом да помогне запосленима у образовању како да ефективно васпитају ученике. Представљене су ненасилне методе за кориговање неприкладног понашања и конкретне позитивне дисциплинске мере едукатора широм света.

Izvor-MPN