Учитељи траже стандардизацију букварског писма

Поводом 8. јануара, Светског дана писмености, Удружење војвођанских учитеља поднело је захтев Министарству просвете и Матици српској за коначну стандардизацију букварског писма српског језика.

AZBUKA

 

Вера Стојшић-Гашпаровски објашњава да је основни проблем у томе што се у протекле две деценије, у „Буквару”, која је основна школска књига за описмењавање, слова која деца треба да науче – пишу различитим графемама.

– У пракси, зависно од мишљења учитеља и родитеља, то јест да ли се придржаваjу „Правописа” и једног, изабраног „Буквара”, деца уче да пишу на различите начине. То осим недоумице код деце, родитеља и учитеља, ствара и велике проблеме учитељима када нису истомишљеници са ауторима „Буквара”. Недопустиво је и крајње неодговорно да још немамо званично стандардизовано букварско писмо – каже Стојшић-Гашпаровски.

Писмо наведено у „Правопису” Матице српске од 2010. године, тврде учитељи, не одговара нашој писаној традицији нити естетици.

На овај проблем Удружење војвођанских учитеља је још од 2003. године у више наврата скретало пажњу како Заводу за издавање уџбеника, осталим издавачима, тако и Министарству просвете Србије, Матици српској, Одбору за стандардизацију српског језика, користећи и сваки већи скуп просветних радника.

Савез учитеља Републике Србије је 2004. године (на основу договора са Министарством просвете) окупио републичку радну групу, два месеца се тешко радило и на крају су постигнути договори око стандардизације букварског писма. Све је предато министру просвете, подсећа ова учитељица, али је нажалост и све остало на томе до данас.

Удружење војвођанских учитеља је и 2007. године од Министарства просвете тражило стандардизацију, али ништа није урађено.

– Са пуним правом питамо шта се то ради са ћирилицом? Зар у српском језику за један глас не постоји само једно слово – за које се зна како изгледа? Ко има слободу да по свом нахођењу мења изглед слова и да онеписмени генерације деце и целу нацију? Брине ли неко уопште о описмењавању у српским школама? Како нам се онда ово деценијама и још дешава? – питају учитељи Војводине.

С. Г.

Политика, објављено: 08.01.2015.
Advertisements

7 thoughts on “Учитељи траже стандардизацију букварског писма

  1. Povratni ping: И ЈА ТРАЖИМ СТАНДАРДИЗАЦИЈУ БУКВАРСКОГ ПИСМА | OBLAK ZNANJA ZA UČITELJE

  2. Povratni ping: Учитељи траже стандардизацију букварског писма | учитељица Лала

  3. А стандардизација свезака за писање малих и великих слова? Којих димензија ће бити велике и мале празнине у којима прваци записују слова? А правопис? Шта је са стандардизацијом правописа? Учитељи су сада у великој дилеми јер је изашао нови правопис, а сви учитељи нису са тим упознати. Зашто се неко не потруди па не одштампа само оно што је промењено, па да се подели, да се помогне учитељима, да не буду вечито у дилеми и раскораку између онога како су научили и онога како сада треба да предају? Навика је једна мука а одвика две.

  4. Radim već trideset godina i sa svakom generacijom učim novu grafiku za bar dva slova. Naše pismo zaslužuje standardizaciju od strane naših naučnika, da nam to ne bi uradili drugi poput „Microsoft-a“.

  5. Сви нешто дају подршку нашем писму, а овамо пишу гајевицом…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s