Olakšajmo deci da savladaju čitanje i pisanje

Savladavanje čitanja je složena psihofiziološka aktivnost. To je prevođenje pismenih znakova u govorne. Na osnovu dosadašnjih istraživanja svako deseto dete u Srbiji ima problem sa čitanjem i pisanjem. U pružanju pomoći deci, sa problemom se suočavaju kako učitelji, tako i roditelji. Ali, isto tako se trude da pronađu način na koji će olakšati mališanima savladavanje čitanja i pisanja. Da bi se proces čitanja i pisanja odvijao uspešno, najznačajnija je sposobnost glasovne analize i sinteze: rastavljanje reči na glasove, prepoznavanje početnog i završnog glasa u reči. Kod dela učenika u prvom razredu upravo se javljaju teškoće u početnom čitanju, a ogledaju se nemogućnošću sastavljanja zadatih reči u slovarici, rastavljanja reči na glasove kako bi se mogle napisati. Ove teškoće najčešće nisu ni u kakvoj vezi s intelektualnim statusom deteta. Kontinuiranim vežbanjem i u školi i kod kuće nedostaci se postupno svladavaju.

Riznica zlatnih ideja

Nastava početnog čitanja i pisanja je najznačajnija u nastavi srpskog jezika u prvom razredu. Bukvar  je prvi udžbenik, sa kojim se prvaci sreću.

Bukvar je naziv za knjigu, vežbanku namenjenu početnicima, koji treba da nauče čitanje i pisanje. Uređen je po  azbučnom redosledu i uglavnom sadrži pisana i slikovna uputstva, to jest primere. Sa razvojem nauke i tehnologije izgled bukvara se menjao, ali je sadržaj ostao isti, odnosno čini ga četiri dela:

– predbukvarski deo

– štampana slova

– pisana slova

– postbukvarski deo.

Foto: http://hamdocamo.wordpress.com/2012/09/08/mirom-do-pismenosti/

Savladavanje čitanja je složena psihofiziološka aktivnost. To je prevođenje pismenih znakova u govorne. Na osnovu dosadašnjih istraživanja svako deseto dete u Srbiji ima problem sa čitanjem i pisanjem. U pružanju pomoći deci, sa problemom se suočavaju kako učitelji, tako i roditelji. Ali, isto tako se trude da pronađu način na koji će olakšati mališanima savladavanje čitanja i pisanja. Da bi se proces čitanja i pisanja odvijao…

View original post 279 more words

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s