UČIMO OD MLAĐIH – 16-godišnja Malala…

Malala Jusafzai, 16-godišnja Pakistanka, borac za ženska prava i pravo na obrazovanje, gostovala je na Daily Show, uoči objave ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za mir. Njen odgovor na jedno pitanje ostavio je popularnog voditelja i komičara Džona Stjuarta bez teksta.

Glasni kritičar Talibana od malih nogu, Malala je bila žrtva neuspjelog atentata jer se nije bojala da kaže šta misli. Kada je imala samo 14 godina, Talibanski borac je ušao u autobus kojim je putovala, uperio pištolj u njenu glavu i povukao obarač. Malala je, na sreću, preživjela, u potpunosti se oporavila u Engleskoj i postala borac za ljudska prava.

Malala je bila nominovana za Nobelovu nagradu za mir i mnogi su očekivali da će ona biti najmlađi dobitnik ove nagrade.

Kada ju je Stjuart tokom intervjua upitao kako je reagovala kada je saznala da Talibani žele da je ubiju, njen odgovor je bio potpuno zadivljujući:

”Razmišljala sam o tome i nekada sam mislila da će Talibani doći i jednostavno me ubiti. Ali onda sam rekla sebi, ‘Ako dođu, šta bi ti uradila Malala?’. Onda bih sama sebi odgovorila, ‘Malala, izuj cipelu i pogodi ga’. Ali onda sam pomislila, ‘Ako pogodiš Talibana cipelom, onda nema razlike između tebe i Talibana. Ne smiješ postupati prema drugima okrutno i bezosjećajno, moraš se boriti mirom, dijalogom i obrazovanjem.’ Onda sam pomislila da ću mu reći koliko je obrazovanje važno i da i za njegovu djecu želim obrazovanje. I reći ću mu, ‘To želim da ti kažem, a ti sada uradi šta želiš’.”

Izvor /http://www.6yka.com/novost/45369/16-godisnja-malala-ostavila-dzona-stjuarta-bez-teksta-svojim-komentarom-o-pacifizmu/

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s